Vechtpartij is noodweer

‘Ik wilde mijn vrienden beschermen’, bloedige steekpartij in parkeergarage kwam door ruzie in kroeg

EINDHOVEN/DEN BOSCH – De 20-jarige man die vrijdagnacht betrokken was bij de zware vechtpartij in een parkeergarage in Eindhoven, wordt verdacht van poging tot doodslag. Justitie denkt dat hij zijn tegenstander met een scherp voorwerp heeft neergestoken. Dit ontkent de verdachte stellig. “Hij wilde zijn vrienden beschermen en heeft alleen mee gevochten”, zegt zijn advocaat tegen deze krant.

De hoofdverdachte van de steekpartij is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat de man onder een aantal voorwaarden vrij mag komen, in afwachting van het strafproces.

De man moet donderdag een belangrijk tentamen maken voor zijn opleiding en dat acht de rechter als noodzakelijk.

Ruzie in kroeg
Het is vrijdagavond als de 20-jarige man besluit met een aantal vrienden op stap te gaan in het centrum van Eindhoven. Daar krijgen ze in een kroeg ruzie met een andere groep jongeren. “Een vriend van mijn cliënt krijgt opeens een klap in het gezicht, waarop een opstootje ontstaat”, zegt advocaat Wesley Welten.

Al snel wordt de vechtpartij in de kiem gesmoord. De 20-jarige man en zijn vrienden verlaten de binnenstad en lopen richting de parkeergarage. Daar komt volgens de advocaat een auto aangereden. Een groepje jongeren stapt uit. Het gaat om de jongens van de kroeg.

Noodweer
Ze lopen richting de andere groep, waarop de vlam in de pan schiet. Er vallen harde woorden en rake klappen. “Mijn cliënt probeert zijn vrienden te beschermen en besluit mee te vechten”, zegt Welten. “Hij wordt door meerdere jongens tegen de grond geslagen. Zelfs als hij nog op de grond ligt, schoppen en slaan ze zijn gezicht bont en blauw.”

Op een gegeven moment trekt een van de vechtersbazen een scherp voorwerp en begint daarmee rond te zwaaien. Eén jongen raakt ernstig gewond en wordt door zijn vrienden met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij belandt met een gebroken rib op de intensive care.

Blanco strafblad
“Justitie denkt dat mijn cliënt degene is die de jongen heeft neergestoken, maar daar is geen sprake van. Hij heeft alleen gevochten om zijn vrienden te beschermen en heeft alleen zijn vuisten gebruikt. Er was sprake van noodweer. Bovendien heeft hij geen verleden met dit soort heftige incidenten. Hij heeft een blanco strafblad”, benadrukt Welten.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie geeft aan de zaak te onderzoeken en dat ze nog betrokkenen moet horen. Advocaat Welten hoopt dat justitie de aanklacht laat vallen. “Hij heeft simpelweg niet gestoken. Daarom pleit ik voor vrijspraak.”

Kunstmatige coma
De Eindhovenaar die werd neergestoken ontwaakte zondagnacht uit zijn kunstmatige coma. Er was de afgelopen dagen politiebewaking op de afdeling omdat ook de neergestoken man verdachte is in het onderzoek. “Hopelijk zijn er geen blijvende complicaties. Hij moet veel rusten. De komende dagen zijn cruciaal”, zei zijn familie.

Bron: ED.nl