Schouw paaltje schietpartij Merwedestraat Dordrecht

Schutter Terry C. wil dat rechters zelf komen kijken in de Merwedestraat

Schutter Terry C. en diens advocaat willen dat rechters van het gerechtshof zelf op de Dordtse Merwedestraat komen kijken om te zien dat hun cliënt niet zomaar had kunnen vluchten met de auto. Er is alleen één probleem: het gewraakte paaltje dat de vluchtweg eventueel beperkte, is verdwenen.

Op 31 oktober moet Terry C. voor het hof in Den Haag verschijnen. De Dordtenaar vocht het eerdere vonnis van de rechtbank in Rotterdam aan, die hem veroordeelde tot elf jaar celstraf voor de dodelijke schietpartij op Hemelvaartsdag vorig jaar.

Volgens C. en zijn advocaat Menno Buntsma handelde hij uit noodweer, nadat zijn rivaal Brian ‘Bob’ Cumma plots in een wagen naast hem was opgedoken. Cumma trok een semi-automatisch wapen (Scorpion), dat echter haperde. C. zat ook in zijn auto (hij wilde net zijn vriendin afzetten) en pakte daarop snel zijn eigen wapen. Met het pistool vuurde hij meerdere kogels af op het slachtoffer die ter plekke overleed.

Hoewel rechters niet bestrijden dat Cumma de confrontatie opzocht en de Scorpion in bezit had (op kogels in het haperende wapen werd diens dna gevonden), vonden ze wel dat Terry C. een verkeerde keuze had gemaakt. Volgens hen had C. zich ‘moeten en kunnen onttrekken door snel weg te rijden’ en was er dus geen ‘noodzaak tot verdediging’. Volgens Terry C. en zijn raadsman was dat echter niet zo makkelijk als de rechters dat stelden. Ze wezen daarbij op een paaltje op het trottoir vlak voor de wagen van C., waardoor die niet plankgas kon geven en simpel wegrijden.

Schouw

Het argument kon de eerdere rechters niet overtuigen, maar met het hoger beroep hoopt advocaat Buntsma op een ander oordeel. Op 31 oktober buigt het hof zich over de zaak. Gisteren diende een zogeheten regiezitting. Daarbij kwam advocaat Wesley Welten van het kantoor van Buntsma met het verzoek voor een ‘schouw’ op de plek met het paaltje. ,,Met dat verzoek stond ik vanochtend op. Op weg naar Den Haag ben ik langs de plek gereden, maar het paaltje blijkt te zijn weggehaald’’, vertelde hij de rechters.

Door reconstructie van de Merwedestraat is het obstakel gesneuveld. Welten overweegt nu een verzoek in te dienen om op precies dezelfde plek exact eenzelfde paaltje te plaatsen. ,,Want het is toch beter en anders om het met eigen ogen te zien dan op foto’s, hoewel die er gelukkig nog wel zijn’’, aldus Welten.

C. was zelf niet aanwezig bij de zitting.

 

Bron: AD.nl