Dag vóór huwelijk op straat gezet met baby: Bredanaar (54) spant kort geding aan

BREDA – Woningcorporatie Laurentius dreigt op 6 februari een 54-jarige Bredanaar met een baby van zes maanden op straat te zetten. Reden is dat hij een huurachterstand heeft en de met hem gesloten betalingsregeling niet stipt is nagekomen.

 

De advocaat van de Bredanaar, mr. Wesley Welten, heeft daarom een kort geding aangespannen, dat donderdagmiddag diende.

De huurder heeft een zoontje van zes maanden. Zijn vriendin woont in Indonesië. Ze weet niet of ze van de IND in Nederland mag blijven en hoopt dat dat na het voorgenomen huwelijk het geval zal zijn. De bruiloft staat gepland op 7 februari, om 13.30 uur in de kleine trouwzaal op het stadhuis in Breda. Maar onzeker is dus of het gezin op die dag nog een woning heeft. Bij familie kunnen ze volgens Welten niet terecht.

Schrijnend

Hij noemt de situatie schrijnend, omdat de man aan een ernstige longziekte lijdt, arbeidsongeschikt is, moet leven van een bijstandsuitkering waarvan hij dus ook de baby moet onderhouden.

Bekend is dat de Bredase woningcorporaties zeker niet over één nacht ijs gaan bij een besluit tot ontruiming. De man had in juli vorig jaar een huurachterstand van drieduizend euro. De verhuurder stapte toen naar de kantonrechter om de huurovereenkomst te ontbinden. Op die zitting kwam de Bredanaar niet opdagen. Welten: “Hij zegt dat ie niet wist dat die zitting diende.” De kantonrechter vonniste daarop dat de huurovereenkomst ontbonden mocht worden.

Betalingsregeling

Desondanks sloot Laurentius een betalingsregeling met de huurder. Die hield in dat hij maandelijks duizend euro (300 euro aflossing en 700 euro huur) aan de corporatie zou overmaken. In die regeling uit november 2016 stond nadrukkelijk dat de overeenkomst per direct zou vervallen als de Bredanaar zich daar niet stipt aan zou houden.

En dat was dus het geval. Welten: “Mijn cliënt heeft de huur van december drie dagen te laat betaald en die van januari tien dagen. Maar hij hééft betaald.” Hij vindt het dan ook onterecht dat Laurentius tot de uitzetting over dreigt te gaan.

Laurentius onthoudt zich vanwege de privacy van haar huurders van commentaar, aldus woordvoerster Leontine Klaase.

De rechter doet maandag om 16.00 uur uitspraak.

 

Bron: BN De Stem.nl