‘Teleurgestelde’ Depla: extra surveillance rond beschoten woningen Breda

BREDA – De politie gaat extra surveilleren in de buurt van de beschoten woningen aan de Ahornstraat en Hagehof in Breda. Dat zegt een ‘teleurgestelde’ burgemeester Paul Depla in reactie op de uitspraak van de rechter vandaag.

De bewoners mogen vanaf 2 februari weer terug in hun de woningen, die Depla juist eerder deze maand had gesloten. De rechter maakt daarmee een einde aan de sluiting. De burgemeester krijgt de tijd extra maatregelen te nemen. Depla: ,,Ik ben blij dat de rechter inziet dat op dat moment de maatregel rechtmatig was. Maar ben ik blij? Nee. Ik had een andere keuze gemaakt. Better safe than sorry.

Zeer zware maatregel

Hij legt uit: ,,Ik weet dat het sluiten van een woning een zeer zware maatregel is. Maar die leg ik niet zomaar op, ik wil de buurt beschermen door het gevaar weg te halen.”

De burgemeester kan niet zeggen dat het gevaar nu is geweken. ,,Dat kan niet zolang we niet weten wat er precies gebeurd is en waarom. Ik begrijp als er in de buurt een gevoel van onveiligheid leeft. Maar dit is de werkelijkheid op dit moment. We doen er alles aan om te laten zien dat we er zijn. Het zou raar zijn als ik nu zou zeggen dat er niks aan de hand is.”

De mobiele camera’s die er momenteel al staan, blijven. ,,Maar de recente historie heeft laten zien dat camera’s de daders niet afschrikken”’, wijst hij op de vrijgekomen bewakingsbeelden van de beschieting.

Hotel

Wesley Welten, advocaat van de bewoners van de woning aan de Ahornstraat, spreek van een ‘hele mooie uitspraak’. ,,Je ziet de laatste tijd dat burgemeesters wel erg snel grijpen naar ingrijpende middelen, zoals het sluiten van een woning.”

Zijn cliënt verbleef na de sluiting in een hotel. ,,Ze is dolblij dat ze terug mag. Ze spande zich vooral in voor de kinderen, zodat die weer terug kunnen naar hun eigen leefomgeving. Die hebben ze van de een op andere dag moeten verlaten”, aldus Welten.

Maatregelen

De gemeente kan nog in bezwaar gaan tegen de uitspraak, maar daar gaan ze volgens de advocaat nog ‘een hele kluif’ aan hebben. ,,Het recidiverisico is minimaal”, zegt hij. ,,De actie was niet tegen mijn cliënt als persoon gericht.”

Depla zegt niets te zien in het maken van bezwaar: ,,Daar gaat alleen maar veel tijd over heen. Als bestuurder leg ik me neer bij de uitspraak van de rechter.”