Slachtoffer schietpartij Dordrecht had haperend machinepistool

DORDRECHT/BREDA/RAAMSDONKSVEER – De verdachte van de dodelijke schietpartij op Hemelvaartsdag in Dordrecht beweert dat het slachtoffer Brian ‘Bob’ Kuma hem vlak daarvoor zelf wilde doodschieten met een machinepistool.

Volgens schutter Terry C. haperde het wapen van Kuma echter en schopte hij het pistool uit diens handen. Na een worsteling met Kuma zou Terry C. de Dordtenaar hebben doodgeschoten. Dat zegt zijn advocaat Menno Buntsma tegen AD De Dordtenaar. ,,Hij heeft een liquidatie voorkomen. Door zijn reactie is voorkomen dat hij, zijn vriendin en eventueel voorbijgangers geraakt zijn,” aldus de raadsman.

Terry C. moest donderdag voor de raadkamer verschijnen. De rechters bepaalden dat de voorlopige hechtenis van de 27-jarige Dordtenaar met drie maanden wordt verlengd. Ook een andere verdachte, een 30-jarige man uit Raamsdonksveer, blijft nog vastzitten. Hij werd aangehouden voor de woning in de Brabantse plaats, waar een arrestatieteam enkele uren na de schietpartij een inval deed.

Terry C. vluchtte na de schietpartij in zijn auto in de richting van Breda, waar zijn broer woont. Hij meldde zich ‘s avonds zelf bij de politie. Volgens zijn advocaat Buntsma heeft de politie de wapens van de schietpartij in bezit. De raadsman wil niet zeggen of het vermeende automatische wapen bij het stoffelijk overschot van het slachtoffer is gevonden of in diens auto of dat zijn cliënt zou hebben meegenomen en overhandigd aan de politie.

De buurt en bekenden stelden eerder dat C. en Kuma elkaar kenden. De schutter zou in het verleden ruzie hebben gehad met de broer van Kuma, en na diens arrestatie zijn pijlen hebben gericht op de broer Brian ‘Bob’ Kuma. Die kwam hij vaak in de buurt van de Merwedestraat op de Staart tegen, omdat C. hier inwoont bij zijn vriendin en diens moeder, en Kuma geregeld op bezoek kwam bij zijn schoonmoeder die slechts enkele straten verderop woont.

Volgens raadsman Buntsma was C. echter totaal overdonderd toen Kuma op Hemelvaartsdag rond kwart over vier plots met zijn auto naast C. kwam staan, toen die net zijn vriendin afzette bij de woning. ,,Hij werd volstrekt verrast en kon de man ook niet plaatsen. Pas bij de politie hoorde hij wie het slachtoffer was,” beweert de advocaat.

C. mocht sinds zijn arrestatie alleen contact hebben met zijn advocaat. Die beperking van het Openbaar Ministerie is nu opgeheven. De 27-jarige Dordtenaar mag nu familie en vriendin als bezoek ontvangen. ,,Hij heeft een heel dubbel gevoel,” aldus zijn advocaat. ,,Hij heeft opluchting en angst. Maar hij is blij dat hij en zijn naast het overleefd hebben. Alleen vindt hij het verschrikkelijk dat dit is gebeurd en voor de deur van de woning op de Staart, waar de buurt dit heeft moeten zien.”

De vriendin van C. verklaarde eerder in deze krant dat haar vriend plots schreeuwde dat ze moest vluchten en zag hoe Kuma met zijn hand naar een tasje zou hebben gegrepen. De daadwerkelijke schietpartij heeft ze niet meer gezien, omdat ze de benen nam.

Bij de politie hebben zich meerdere getuigen gemeld, maar onduidelijk is of er ook ooggetuigen zijn van de daadwerkelijke schietpartij. Na de schoten probeerden meerdere mensen tevergeefs eerste hulp te verlenen aan Kuma. Onder hen was ook de schoonmoeder van Kuma, die pas zag dat het haar 38-jarige schoonzoon en vader van vier van haar kleinkinderen was, die op de grond lag. De vrouw was net aan komen rijden.

 

Bron: BN De Stem