Buntsma Advocaten in de media

Regelmatig behandelen onze advocaten (straf)zaken die (veel) beroering in de maatschappij veroorzaken. Met name in het strafrecht wordt er veel reuring gegeven aan zaken in de media. De aandacht van de media is dan vaak een gegeven. Buntsma Advocaten verschijnt regelmatig op de radio, televisie, internet, kranten en/of tijdschriften. Op deze pagina treft u een aantal artikelen aan. Daarbij wordt er geregeld een nieuw artikel gepubliceerd.

Kunnen wij u ergens mee helpen?

Heeft u vragen over wat er namens onze advocaten aan bod is gekomen tijdens een zaak? Neem dan contact met ons op via 076 – 5204044 of mail naar info@buntsma. U kunt ons bovendien benaderen voor een gratis kennismakingsgesprek. Hierin kunt u in een tijdsspanne van 30 minuten uw vragen aan ons stellen. Hierna kunt u zelf besluiten of u van onze juridische bijstand gebruikt wilt maken.

Mr. M.A. Buntsma

Recht in de ogen

Recht in de ogen

Onlangs werd op het kantoor van Buntsma Advocaten gefilmd voor het televisieprogramma Recht in de ogen.

Onder leiding van Charles Groenhuijsen gaan dader en slachtoffer van een misdrijf in dit programma met elkaar in gesprek, ook wel bekend onder de term herstelrecht. Woede en tegenstellingen maken plaats voor begrip en erkenning en soms zelfs tot verzoening. Onderzoek heeft immers aangetoond dat herstelrecht effectief is. Het maakt slachtoffers sterker en geeft ze meer genoegdoening.

In 2021 begeleidde mr. Buntsma een cliënt gedurende een meditiontraject dat uiteindelijk resulteerde in een verzoening tussen slachtoffer en dader. Misdaadjournalist en producent Simon Vuyk wil meer bekendheid geven aan het herstelrecht voor slachtoffers van misdrijven en dat was voor hem reden een drieluik over dit onderwerp te maken.

Benieuwd naar de aflevering? Klik dan hier.

BN De Stem: Celstraffen tot 4,5 jaar voor cokesmokkel bij Puijfelik

AMSTERDAM/OOSTERHOUT – Voor de smokkel van tientallen kilo’s cocaïne via papierverwerker Puijfelik in Oosterhout gaat de 59-jarige hoofdverdachte Adrie van P. 4,5 jaar de cel in.

Zijn zwager Jack A. (60) en een mede-verdachte uit de Dominicaanse Republiek krijgen elk 3 jaar onvoorwaardelijk. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank woensdag bepaald.

De straf voor de hoofdverdachte (59) is even hoog als de eis van officier van justitie Koos Plooij. Advocaat Wesley Welten is meteen in hoger beroep gegaan: ,,We zijn zwaar teleurgesteld. Mijn cliënt is onschuldig.’’ Hogere straf De straffen voor de twee andere verdachten vallen zwaarder uit dan de eis van 2,5 jaar cel en 6 maanden voorwaardelijk.

Tijdens de zitting twee weken geleden gaven de twee zwagers uit Breda elkaar de schuld van de cokesmokkel, in twee containers met houtbriketten uit Ecuador. Maar de rechtbank gelooft dat niet.

Volgens het OM waren beide mannen betrokken. Hij baseerde zich daarbij onder meer op onderlinge sms’jes op cruciale momenten en contacten met andere inmiddels veroordeelde medeverdachten. In totaal zat er in twee containers bestemd voor het Oosterhoutse familiebedrijf, waar Van P. werkt, 90 kilo cocaïne. De drugs werden in januari in de Antwerpse haven onderschept.

Bron: BN De Stem

BN De Stem: ‘Sluiting Bruin Caféke onterecht’

BREDA – ’t Bruin Caféke aan het Monseigneur Nolensplein vecht de sluiting van het pand aan. Na een drugsvondst besloot de burgemeester het pand voor twaalf maanden te sluiten.

In juni viel de politie het café binnen. Er werden wapens in beslag genomen. Daarnaast vond de politie er drugswikkels, cocaïne, amfetamine en hennep.

Volgens Wesley Welten, advocaat van de kroeg, was de burgemeester niet bevoegd het pand te sluiten. ,,De burgemeester heeft niet aannemelijk kunnen maken dat er sprake was van drugshandel of –gebruik in het café”, betoogde hij vanavond bij de Adviescommissie Bezwaarschriften van de gemeente.

Bij een van de bezoekers werd bij de inval 0,8 gram coke gevonden. Een handelshoeveelheid, stelt een vertegenwoordiger van de burgemeester. Daarnaast: ,,Er waren meerdere observaties van ‘loop’ in het pand. Er was naar alle waarschijnlijkheid sprake van handel.” Dat er ook drugswikkels en wapens werden gevonden, draagt daaraan bij. Genoeg reden om het pand te sluiten, vertelt zij.

Rekening

Onterecht, vindt Welten. Daarbij is er volgens hem niet nagedacht aan de gevolgen voor de exploitant van het café. Die wordt ‘de bijstand ingestuurd’: ,,’t Bruin Cafeke zit al 22 jaar in het pand. Nooit waren er noemenswaardige incidenten. Nu is er één moment dat er drie bezoekers zijn aangetroffen met drugs op zak. En wie krijgt het op zijn rekening gepresenteerd?”

Risico

Maar dat de exploitant door de sluiting financieel in zwaar weer belandt, is geen reden om het pand open te houden, zegt de vertegenwoordiger van de burgemeester. ,,Da’s geen zodanig bijzondere omstandigheid dat er afgeweken moet worden van het beleid. Wat ik lees is dat er geen inkomsten zijn. Maar dat is het risico.”

De Adviescommissie moet nu kijken of de burgemeester op juiste gronden het pand heeft gesloten. De commissie komt met een advies, daarop moet het college van B en W een besluit nemen. Dat volgt over enkele weken.

Bron: BN De Stem